Dopen

Dopen kennen we binnen meerdere kerken. Het is een teken van opnieuw geboren worden als nieuw mens. Het binnentreden in de katholieke kerk gebeurt via het katholieke doopsel waarbij meerdere symbolen worden gebruikt: doopwater, gewijd in de Paasnacht, dat over het hoofd wordt gegoten; olie, gewijd door de bisschop, dat in de huid trekt en altijd bij je blijft; zout, dat smaak en waarde geeft aan het leven; en het bidden van de geloofsbelijdenis.

Veel mensen hebben als baby door de keuze van hun ouders het doopsel ontvangen. Maar op elke leeftijd is het mogelijk om gedoopt te worden. Dit kan dan gecombineerd worden met de heilige communie en het vormsel.

Informatie en aanmelden kan via de pastoor of kapelaan (email) of een van de parochiesecretariaten.

Eerste Communie

Ter communie gaan, het ontvangen van de hostie tijdens een eucharistieviering, kun je zo vaak doen als je wilt. Binnen de katholieke kerk is dit een van de meest waardevolle gebruiken om daadwerkelijk met Jezus zelf aan tafel te gaan en je verbonden te voelen met Hem en alle mensen wereldwijd die als broeders en zusters hetzelfde doen. De eerste keer dat je ter communie gaat wordt feestelijk gevierd.

De gebruikelijke leeftijd om voor de eerste keer de communie te ontvangen is rond 7 jaar. Kinderen in groep 4 worden uitgenodigd deel te nemen aan een project van een aantal weken, waarin ze meer leren over het geloof. Jaarlijks wordt geïnventariseerd hoeveel kinderen willen deelnemen en waar de projecten dan zullen plaatsvinden. Een van de pastores begeleidt het project met vrijwilligers en ondersteuning van de ouders. De kinderen wordt ook gevraagd deel te nemen aan het kinderkoor voor de muzikale ondersteuning van de uiteindelijke super feestelijke eucharistieviering.

Informatie en aanmelden kan via de pastoor of kapelaan (email) of een van de parochiesecretariaten.

Vormsel

Bij het doopsel, als kind, zijn het vaak de ouders die kiezen en het geloof uitspreken. Rond de leeftijd van 12 – 13 jaar, kunnen jongeren zelf leren, begrijpen en kiezen dat ze zich thuis voelen binnen de katholieke kerk. De voorbereiding bestaat uit een project dat met alle vormselkandidaten uit de regio wordt gevolgd. In een feestelijk viering is het de bisschop zelf die je de hand oplegt en zalft met een geurige olie. Er wordt voor je gebeden dat de Heilige Geest er nu en in je verdere leven voor je zal zijn. Als een stille kracht en een sterke drijfveer.

Informatie en aanmelden kan via de pastoor of kapelaan (email) of een van de parochiesecretariaten.

Inzegenen van het huwelijk

Trouwen doen we in Nederland voor de burgerlijke stand. Maar hiernaast is voor vele mensen de verbintenis pas echt gevestigd als er ook een kerkelijk huwelijk is gesloten. De basis is een eucharistieviering, waarin de pastoor het bruidspaar ten overstaan van God en alle aanwezigen in het echt verbindt. Dit wordt vastgelegd met een aantekening in het trouwboekje en in de katholieke registers. De aankleding en invulling van de feestelijke viering kan heel persoonlijk. Met de keuze van tijdstip, koor/muziek, lieve mensen die iets bijdragen en in een aantal kerken de mogelijkheid van een livestream voor mensen die niet ter plaatse aanwezig kunnen zijn.

Hoe de voorbereiding eruit gaat zien kunnen de pastoor of het parochiesecretariaat prima toelichten.

Biecht / Verzoening

De ouderwetse “biechtstoel” is niet meer in gebruik. Maar een biechtgesprek, met als doel rust en vergeving met een van de pastores is mogelijk na een doordeweekse viering of op afspraak (0297 – 56 46 38).

Ziekenzalving / Bedienen

Sacrament van bemoediging